Hits

..Welcome to my blog, enjoy reading =) ..


click here

Followers

All About Food

Author

My photo
I'm chocoholics.When I'm unhappy, I go for chocolates.

Recent Comments

tahun baru lagi..

Author: _nissa_
Thursday, December 31, 2009

SELAMAT TAHUN BARU buat semua..lame jgk x update..lately aku kemalasan utk update..jdi silent reader ajo..huhu...

bile tahun baru, smua dok pasang azam baru..cm aku la jgk..sb terikut2 ngn org lain kot..mcm tahun2 sudah, ade jgk la azam lama yg x tercapai..tp, xpe..yg penting kene berusaha utk jdi lebih baik dr sblum ni..pahit manis suka duka utk tahun 2009 dah pn kite lalui..simpan elok2 smua memori tu utk kite cite kt anak cucu nnt ok..hihi...



last weekend, jln2 bersama incik bu sy..ok, last utk tahun 2009 la..kire penutup.so, we've decided to go to zoo negara..haha..destinasi yg dekat la bg kami..tp penat yg amat..aku tah ke berapa kali ke sana since dr kecik smpi skrg..busan da kot binatang2 tu sume tgk aku..haha..


hari selasa lepas, bwk adik2 aku ngn sepupu n mkcik aku yg dtg dr kg jln2 pulak..dorg sume nk g petrosains..ni kali ke2 aku g sana.sgt ramai ok org kt petrosains..beratur punye la lma..yela still musim cuti sekolah, mmg ramai la ke sana..

nota kaki: Apabila lemah x berdaya sedangkan perjalanan masih jauh perlu diharungi, carilah kekuatan itu drpd Dia Yg Maha Perkasa..




igt kain, igt jakel...

Author: _nissa_
Sunday, December 6, 2009

lame btul x update..sb rase mls, + xde crita lak..haha..ade cite pn, dok peram kt draft..last2 aku pn delete sb da basi pn cite tuh..

last week, aku teman mak aku g jakel.sb die nk beli kain sekolah adik aku..lmbt gk la dorg nk ade baju sekolah baru, tp sb mak aku jahit sndri, so x kisahla kan..masa tu, aku gi cuci mata sekali lagi la kn kt kedai tuh..sb ape aku cakap cuci mata sekali lg..sb nye, a week before tuh aku ngn mr. bubu dah pegi jakel tu..n aku dapat 3 pasang kain..hihi..sonok ape dpt free..cian mr. bubu duit byk kuar..(x selalu pn kn??hihi..)..time aku g ngn mak aku, mule2 x jumpe kain yg berkenan..bile da nk blk, baru aku terjumpe 1 kain chiffon ni, cntik..ngidam kain tu lak skrg..


pk2, bila la aku nk g cari..da plan da, klu aku dpt beli kain tu, aku nk wat kurung moden..kain yg mr. bubu bg tu, aku nk wat kurung moden 1 ngn kebaya 1..aku harap dpt beli kain chiffon idaman tu before aku kirim kt mkcik aku utk tempah baju2 tuh sume..kain yg mr. bubu bg, cntik sgt pd aku..die yg pilih..pndai la pulak laki pilih..aku gk yg rmbang mata smpi xtau mane 1 design yg nk..hehe..

time aku masuk jakel, pekerja dorg sibuk kejar2 cstomer..stndard la tu, mst nk dpt komisen lebih kot..tp, aku busan klu dorg tnye "cik nk beli kain lace ke??kami ade wat promosi skrg, tgkt 3.."

ape, korang igt aku nk kawin skrg ke..time g ngn mak aku pn, kene tnye mcm tu lg..oh apekah??muke aku ni cm org da nk kawin ke..adehhh...lom smpi masa lg INCIK JAKEL oi...



spray cicak??

Author: _nissa_
Monday, November 9, 2009

smbil tgk cite faiz & faizah yg kt tv9, cm besela ade selingan iklan sume tuh..

adik aku:mi, belila spray cicak..

mak aku:nk buat ape?

adik aku:nk bunuh cicak smpi abih..

mak aku:ala cicak bkn byk pn.xyala nk spray2..


tu la dialog 2 beranak time tgk tv td.aku pn punyela pk..ade ke spray khas utk bnuh cicak??x penah tau pn..ke aku yg ketinggalan zaman??klau ade, aku nk suggest kt jas suh beli..haha..bia die x terminum air berperisa cicak lg..hahaha...(sori jas, aku terbaca entri ko tuh..kebetulan ok.haha..)

agk2, kalau gune spray ni boleh bnuh cicak x??mau abis sebotol aku punye spray tdung nih semata2 utk cicak..(to jas, ni yg aku gune utk tdung lembik..kn aku lupe brand ape ari tuh..)

nota kaki: miss him sooooooo much...kapan sih mau ketemu..*sigh*


ceritera minggu lepas..

Author: _nissa_
Thursday, October 29, 2009

1st of all aku nk wish kt cik raf SELAMAT PENGANTIN BARU..eh bkn cik lg, title tu da expired utk beliau bermula pd 24/10/09..haha...moga raf cepat dpt baby sb nnt aku nk suh ank die pggl aku aunty..haha..bkn mkcik ok..;p

ari tu aku dptla gk pegi knduri beliau kt alor star.sesat pn sesatla, jnji kami dpt mkn nsi minyak tu..haha..yg pnting, cake die tu..uwaa..srius sedap, n cntik..since knduri tu la aku ngidam nk mkn kek smpai skrg..aishhh..aku pn usha2 byk resipi kek.tp buatnye tidak..nk wat cmna, oven kt umah rosak..tp aku plan nk wat no bake cheesecake..yeehaa..cheese2 ni 1 of my peberet gk ni..hee...(kalu aku tokey secret recipe kn best..*sigh)

ok berbalik cte knduri raf, aku smpai belah utara a day b4 knduri tu.tbe2 je mr. bubu ajk aku g ngn die pg tu.i know la, u busan kn xde org naik keta sbb sorg2.pastu tkut kn mlm2.haha...at last aku ttdo gk di minit2 terakhir sb da x thn sgt ngntuk..time tu gk la die g pecut.aishh..pdnla aku rs cm cptla pulak smpi..nasib baik die x bwk smpi siam..haha..

dlm week tu jgk, aku da smpi 3 ngeri skaligus.dlm masa 5 min je kot ( x sure, tp mmg jap je..hee).jln2 kt nibong tebal sb cik jas tnjuk kilang tisu premier a.k.a tisu AF..haha..pastu pusing tah mne tbe2 nmpk 1 bgunan ni tulis kedah maju.aku x sure opis ape tuh.tp mmg masuk area kdh da. then g parit buntar lg sbb beli tiket bas n naik bas blk kl kt c2 jek (i tot p.buntar tu dlm area penang, tp perak la..ishh..fail geografi lak aihh)..

last, aku nk wish moga puan raf bahagia smpi hujung nyawa, n dimurahkn rezeki yg melimpah ruah.nnt bolehla aku mntk die belanje kek tu utk brithday aku kn..haha..x pasal jek..


nota kaki: tahun depan cm ramai je bdk2 TR yg nk naik pelamin.klu lebih dr sorg, kire ramai la tu kn..hee..(penulis terkecuali ok..hehe)


seharian di putrajaya...

Author: _nissa_
Thursday, October 22, 2009

da lame gle dlm draf..haha..aku skg da jrg online..kemalasan sikit.ni br nk publish..

hari ahad 11/10/09, mr. bubu konvo.akhirnye dpt gk die naik stage setelah 4 thn bertungkus lumus g kls sume tu.berjaga mlm wt lab, wt assg, main game, ke gelanggang futsal sume tu..(main kuat, ha kn cgpa rendah dr aku da..kene tuntut adiah ni..;p)..on that day, aku xde ckp pn nk mai knvo die..haha..before tu pn xde ckp.konon2 nk wt srprise la..srprise aku tu mnjadi ok.haha..(die nk wt sprise u konvo aku ari tu x mnjadi, sb aku tau dr mr. razi yg die ade kt duta ms tu.haha..thanx ya razi..)

aku da bajet grk lmbt skit, bia x kene tggu lame kt sane.tp punye la lame nk tggu mjlis abh, smpikn parents aku nk blah dlu sb nk g jmuan raye opis papaku.diorg tgglkn aku sorg2 kt sane..dan2 je kn nk tgglkn aku time tu.at last aku pn call abg die, ckp nk tggu sama.haha..da namanye sprise, mstla sume org tkjut kn tbe2 aku dtg..mjlis knvo yg plg lmbt abh pnah aku dtg.nasib bek tmpt tu ade ekon, so x pns.tp aku sejuk gle la.da berjam tggu.(dlm ati ckp, klu aku ikut fmly aku g jmuan raye mst da kenyang nih..).

after bergmbr sume tu, kami pn g la mkn2 kt tmn warisan ptrjya..kn aku kene tggl, x dpt join jmuan raye tu.so haruslah perut aku diisi mknn..dr pg smpi ke ptg aku kt ptrjaya ms tuh.sb mkn2 lg, lame gk tu.ape yg pnting, sprise aku mnjadi..haha..


nota kaki: wkend ni ke kedah pulak..tgguuu next entry ok...hee...


pabila busan, ..........

Author: _nissa_
Thursday, October 8, 2009

busan betul hari ni..

bile busan, mulalah aku pk mcm2..

berangan mcm2...(lecturer math ms aku zmn mtrik dlu ckp, mnusia yg x b'pk akn cpt mati..so aku pk la mcm2..haha)


kn best klu jadi kaya raya...

nk beli papepn, xya pk beribu kali.....

sapela yg nk bg adiah ke, belanja kasut utk aku, or pape jela...

semestinya TAKDE ok...diulangi, TAKDE...

x cm korang sume...huhu...


ape aku merepek ni (merepek ke???cm x je...)

baik aku lyn cite, lg best...

x pn smbung baca novel yg da berkurun aku tggalkn cm tu..sian kamu...hehe...

gara2 nk siapkn manik baju aku sdri..

tp x siap gk..aissshhhh...(mls + pening mata bling2 manik tuh)


mane ye aku nk cari kain chiffon plain??

aku da lame x g jakel..

bile dorg nk wt sale lgik ye...

aku berangan nk baju cm tuh, nk match kn ngn kain yg da lame bli...

pastu berngan nk jahit manik cm tu la, cmni la..

again, berangan lg..*sigh*


nota kaki: nape eh ssh nk dpt pape even sikiiiiit je masa..masa pn ssh dpt, jgn arap bnde lain ko boleh dpt..stop2 la berangan..daaa~


syawal yg pilu...

Author: _nissa_
Tuesday, September 29, 2009

raya thn ni, xde makna utk kami skluarga.sb beberapa hari b4 raya, nenek tlh kembali ke rahmatullah..hari selasa (15sept 09 bersamaan 25 ramadan), ms tuh kami skluarga baru lps berbuka.tiba2, atuk call umah, ckp yg nenek tgh tenat, suruh kami pulang secepat mgkin..ms tuh, mmg kalut la sume org, nk solat mgrib, pastu kemas2 beg segala..x lama lps tuh, atuk call lg, ckp yg nenek dah xde..mmg tkejut yg amat, sb kami xtau papepun psl kesihatan nenek.kami igtkn nenek da lama masuk wad, sb dia mmg penah masuk wad b4 ni sb penyakit jantung.dia jgk ada darah tinggi...

ms atuk call, die x ckp pn mcm mana nenek boleh tenat sume tuh.that's why kami igt nenek masuk wad.mlm tu jgk kami blk kg, papa pn drive laju yg amat, tp berhenti la jgk sb ltih n nk tdo.yela, die bru blk keje, kg jauh pulak tuh...berhenti tgh ln utk bersahur lg, dlm pkul 930pg soknye bru smpai kg..lg pulak atuk berkali2 call pesan jgn bwk laju, katanya sempat tgk, sb plan utk kebumikan pkul 2pm..

sedih yg amat, sb kepulangan kami ke kg disambut ngn berita kematian.kami ttp reda ngn pemergiannya.kalau ikutkn plan, hari jumaat kami nk blk kg utk beraya..bila smpai kg, baru kami tahu cite sbenanya..arwah nenek pergi dgn mudah, tnpa sebarang alamat atau petanda pn sebelumya..

hari tsbut, arwah yg wt mjlis berbuka puasa kt surau.so, dia busy masak2 kt sana, sediakan mknn utk mjlis tuh.tgh mkn nasi, tba2 die ckp x boleh abis nasi ni (ms tuh da tggl sikit je lg), katanya pening..tiba2, die rebah & org sekeliling tlg angkat utk betulkn kedudukan die.diorang ckp, nmpk mata putih da, n kebetulan ada jemaah yg dtg ngan kereta, trus la bwk arwah ke hospital.bila smpi hspital, doc sahkan nenek dah meninggal.kata doc mgkin msa kt surau atau dlm kereta..

ngn mudahnya, nenek pergi meninggalkan kami smua.daun palas utk ketupat, die dah bukak siap2, n beli yg lain pulak tkut x ckup utk anak cucunya...bekas utk buat tapai, dia dah bilang n katanya x ckup, kena bli bks lain lg.m.ngah ckp tapai tuh bolehlah buat hari jumaat, so ckup2 la hari ahad tuh da masak.tp arwh ckp, nk buat awl skit, hari khmis..arwah jgk da plan nk wt nasi minyak utk raya ke2 smpena mjlis ckur jmbul sepupu baru aku, wlpun pkck x setuju sgt utk wt raya ke2, tp arwh nk buat jgk..smua yg arwh dah plan nk buat, kami buat utk raya kali ni..

persiapan raya arwh, hmpir legkap, cuma sndal je belum ada.sb mummy aku dah jnji utk belikan utk arwh.a day before tu, aku ngn mummy mmg kuar shpping utk bju2 adik aku n dah try cari sndal utk arwh jgk.tp blum jmpa yg sesuai, lg pulak adik aku dah nk blk skolah time tu so kami blk umah trus.sb mummy aku ckp nk pegi lain kali pulak utk cari..terkilan la jgk x smpt blikan, arwh jgk x smpt la jgk merasa pkaian baru, tdung baru yg die beli.

aku sedih sgt, sb arwh pergi tnpa siapa2 ahli kluarga d sisi.dah tkdir, kami reda..aku teringat, arwh nk sgt dtg konvo aku hari tuh, mmg da lama die ckp kt kami, kt org lain.tp sb atuk aku ada meeting penting ms hari konvo aku, so xde org yg boleh bwk arwh dtg kl..kebetulan ada umah dpn pn nk dtg kl sb cucu die knvo jgk, arwh igt nk tumpang kereta diorang.tp da penuh.so x dpt arwh nk dtg tgk aku konvo.konvo thn lepas, mmg x dtg.sb tuh arwh nk sgt tgk yg thn ni punya.lgpn, da lama arwh x dtg kl..

ya Allah, tempatkan arwah di kalangan org yg beriman.cucuri rahmatmu ke atas rohnya..amin.....

nota kaki: al-fatihah buat arwah...buat mr. bubu, hepi birthday, may all ur dreams come true...n selamat hari raya buat smua, maaf andai ada tersilap kata, perlakuan atau sebagainya..


Saturday, September 26, 2009


Al-fatihah buat arwh nenek yg telah kembali ke rahmatullah pd 15/09/09 (25 ramadan) jam 7.30 pm..


nota kaki: sgt penat, bru pulang dr kg..tgguuu next entry k...





jahit menjahit...

Author: _nissa_
Monday, September 7, 2009

slps berbuka td...

mummy: aihh..nmpk gaye x siap2 gk bju raye aku ni..hmmm...

aku: nape??bkn da jdik baju ke..

mummy: da tuh xkn nk pkai bju yg mnik bunge sekuntum tu jek..klu cm tuh, baik bia ksong je bju tu..(baju die thn ni plain je, sb die mmg nk ade manik2)

aku: (wt muke x bersalah..haha..)

sbenanye, aku da dtugaskn oleh beliau utk jhit mnik pd bju raye die..tp, aku bkn reti pn jhit2 nih..mmg xde skill pn.aku saje je usha2 jhitan manik kt web ari tuh, then tnjuk kt die..last2, die suh aku wt cm tu pulak..adehhh...

bile bab mnjhit ni, aku teringat la masa f2 dlu..ade dlm silibus sbjek KHB yg kene blja jhitan asas (khitan kia sume tuh)..aku x reti pn,jhit pn senget2..klh ngn budak laki kls aku..sekolah aku dlu, mmg sume student kene amik KHB pilihan 1 kot.yg KMT..aku suke gk, sb byk blja yg gergaji kayu, pasang komponen elektrik sume tuh..mmg aku suke gle.bkn senang aku dpt main gergaji, pahat memahat sume tuh..kt umah, haram aku dpt gune..

so, skill mnjahit ke memasak ke, mmg x dipupuk dr awl lg.haha..ok, slh sbjek khb ke or slh skola aku yg x buat pilihan utk stdent die..

nota kaki: thank god, oven umah da rosak.so, xya wt kuih raye.klu x, sorg2 kt dpur dok wt tp yg tukang wt gk la x smpt mkn..haissshh..




oh si 'dia'...

Author: _nissa_
Saturday, August 29, 2009

...kisah 1...

msa bkk puasa td, adela dlm 10min berbuka.besela, sume org dok ngadap mknn yg ade depan mata lg..

'dia' : mummy, da berbuka ni..korekla hidung.

mummy: nape?nk beli ke tut...?klu nk beli, boleh je nk wt..

adusss...mak aku pn lyn je 'dia' tuh.da la aku tgh sedap2 melantak ayam percik, ikn bkr sume tuh.boleh pulak 'dia' nih ckp psl tuh..uhhh..pengotor...

********************************

...kisah 2...

sehari lps perhimpunan ISA dlu, aku ikut mak aku g shopping kt Jakel..aku pn nk plh kain sdri gk.so, lps plh2 kain sume tuh, n dah byr, aku yg da senget2 bahu dok angkut beg plstik tuh kene tggl jln kt blkg skli..si 'dia' ngn papa n mummy aku jln kt dpn..

'dia': mummy, kasut kite ni size brapa? (smbl angkat kaki die ke blkg nk bg mak aku tgk size kt c2)

mummy:errrmmm..ntahla..x nmpk pn..

wor..pndai noo bg hint suruh bli kasut baru.cmnila ko eh..aku taus i 'dia' pnah ckp nk bli kasut baru.tp x sngka die bg hint time tuh jgk.smpt gk eh dlm ramai2 org dlm kedai tu, dok angkat kaki..

**********************************

...kisah 3...

ujung last year, aku still dok kolej masa tuh.mmg tiap mggu aku blk umah, salah 1 sbb nk cari jurnal online..aku masa tuh mls nk bkk lptop aku, so gune pc umah je utk online..

'dia': pasangla internet..klik kt cni ni..(smbl jari dia tnjuk kt ikon streamyx kt monitor pc tu)..apala.tu pn x reti ke nk pasang..

aku: wor..lebih2 la ni.kalau aku x smbungkn wire, kabel ke ape sume tuh, umah ni xkn dpt streamyx..dok gunela dial-up yg lmbb tuh..

suke suki je 'dia' nk aja aku kn..hmmm...

**********************************

si 'dia' yg aku mksudkan tu...

*

*

*

*


adik aku yg bkl celebrate besday yg ke-5 beberapa ari lps raye nnt..(nk jgk tuh bergaya ngn mortarboard aku..)aishh...bdk2 zmn skrg..


convocation

Author: _nissa_
Saturday, August 22, 2009



thanx byk2 mr. bubu 4 this choc indulgence..yummy2...

nota kaki: pic2 lain, aku ltk kt facebook nnt..kelmbapan tenet mlm nih..


20082009

Author: _nissa_
Thursday, August 20, 2009
  • 20082009 cntik gk tarikh..
  • aku penat lg..haha..2-2 lengan aku lenguh.aku xtau bnde ape yg aku bwk berat sgt smlm..mayb buku2 yg aku dpt ms dlm dewan 2.diary 2 pn da berat..
  • mr. bubu da pulang ke umahnye, alhamdulillah beliau selamat sampai ke destinasi dituju..
  • cubaan utk transfer pic2 smlm, gagal..lappy aku rosak da kot.xle detect lgsg memory card..cucuk pki usb pn, xle gk.cmera tu prob kot.
  • harini tgk ank bulan, so mlm nnt aku akn tggu bile org tuh announce start puasa..



nota kaki: mood mkn xde lak arini..aishh..nk posa da nih kene mkn byk2..


akhirnya...

Author: _nissa_
Saturday, August 15, 2009


last week, aku dtg blk ke ukm..dah lama x dtg sana sejak hntr tesis hari tuh.aku dtg sana ari sabtu, sbb nk amik jubah konvoku..igtkan x ramai sgt, yela sb student pascasiswazah x ramai compared to degree student.tp bila aku smpai sana, beratur pnjang..siap ade yg bawak anak2 pulak tu beratur.mgkn diorang nk tunjuk kt anak2 yg diorang da berjaya abihkan masters or phd.

time aku smpai kt kaunter utk amk jubah tuh, dlm pkul 10 lbh.yela beratur pn da lama, kena pegi byk kaunter lg b4 pegi amk jubah tu.aku beruntung gk la, sbb aku last person yg dr fst dpt size s.yg beratur blkg2 aku, terpksa amk size besar.nasib aku agk baik la walaupun aku dpt jubah yg bkn dlm plstik, tp ok la dr dpt size besar.

semalam, aku pergi jln TAR utk beli tudung n pegi sogo jugk sbb nk beli kasut knvo..haha..aku tekad beli trus je.da byk tempat aku g cari.hari tuh pegi mid, 1 je kasut yg berkenan di hati.tp, xde size pulak..benci aku.smpai skrg aku igt lg design kasut carlo rino tuh.pegi jj, ade design tu tp xde kaler yg aku nk.pegi sogo, xde pulak design tuh...

last2, aku plih kasut alain delon.cntik jugak, tp xde size.yg tggl size besar2..aduhhh..bengang gle aku.aku beli jela kasut lain, wlupun x berapa lawa.adela jugak masuk ngn kaler bajuku nnt..da la siang ari, panas terik masa tuh.ngn face mask yg aku pakai lg, lg menambhkan kerimasan aku..

konvo ukm dah start hari, smpai hari rabu nnt..aku x sbr tggu 19hb nnt.wlaupun sidang ke-9, aku x kisah..tp sb sidang aku pkul 730am, mmg agk ssh la jgk sb dr rumah aku jauh gk nk smpi sane.so, mmg kena gerak awl2 pg dr umah, sebelum jalan jam teruk nnt.

akhirnya...aku dpt naik stage sekali lg + dpt sarung jubah berlengan songket + dpt cari kasut yg berkurun aku cari...daa~

nota kaki: tiba2 teringat takbir raya yg arwah ust. asri alunkan..al-fatihah kpd beliau, moga rohnya dicucuri rahmat..


entri yg tah ape2 jek..

Author: _nissa_
Wednesday, July 22, 2009
oh ya, hari ni, surat konvo aku dah smpai.hehe..yeah, trikh tu da mmg confirm.(jas, ko xyala nk bg aku ragu2 lg..haha..)..dlm surat tu, dah siap tulis lg koordinat aku dlm dewan..haaa..tu diaaa..diapit 2 jejaka lg tu..(dlm hati, nape la ayah aku x letak nama nur ke, siti ke kt depan..huhu..)


nota kaki: esok mau shopping..x sabarnyeeeee..


pertukaran...

Author: _nissa_
Wednesday, July 15, 2009
td masa aku dok chatting, n saje bca2 emel terdetik pulak nk cek web konvo sekali lg.pdhl aku da penah bkk b4 ni, n dah tau bila sidang aku..bila bkk td, terkejut gk la sb sidang aku tiba2 ditukar.mula2 x percaya sgt, kot2 la dorg ade tersilap ape2 ke.so, dgn kepantasan maksima, aku pn call kwn aku yg tika tu da nk terlelap pn..haha..x pasal kna kacau ngn aku mlm2 buta ni.

rupenye, mmg betulla sidang kami ditukar dr 18hb ke 19hb.dan aku antra org yg lmbt tau pasal pertukaran tarikh tu.ceh..xdak sapa pn gtau aku.aku pn bkn nye ari2 dok online..klu ikutkn sidang yg asal, aku kena sidang ke-8 yakni ari ke-4...aku pk, xpela kena ptg lg cm dlu.xya susah2 bertolak awl pg..

tp yg sidang terbaru ni, aku kena sidang ke-9, yakni sesi pg.aku da terbayang2 dah.pukl berapa la kna bertolak ni.pukul 5pg?pukul 6 pg?..yela pukul 7.30 dah kena berarak masuk dewan, so xleh la lmbt.kena smpai awl, berebut parking lg.nk kna lapor diri lg kt foyer.nk touch-up lg.haha..sempat lg tu (peduli ape, dah ari aku kn..hoho..) yg pastinye, aku kena ari ke-5, yakni ari last.uwaa..rs cm kurang best je bla ari last ni.sb dulu kena ari 1st, cm smgt gle la.tp xpe, pnglmn lain pulak aku akn rasa..ape yg penting, ari amik jubah, aku nk dtg ari 1st.haha..

ok ni lg 1, nk tunjuk award yg aku dpt dr en. meo.cntik award ni, katun.mmg die pndai lukis2 ni.thanx byk2 en. meo 4 this award..aku x dptla tunjuk dean award ke, award naib canselor ke ape.apetah lg award pelajaran diraja.aku bknla mahasiswi yg bijaksana..lg pula, award2 tu utk bdk2 degree.so, mmg x dptla utk kami bersaing.(janji aku dpt naik stage tayang muka kt cameraman sudah.haha..ops, utk parents aku juga.hee..)


nota kaki: yuran konvo pn blum byr lg.kena cari subsidi ni dek kerana blum bergelar sbg pekerja.*sigh


Saturday, July 11, 2009

adui dah 2 hari aku selsema:05:.smlm lps dinner ngn mr. bubu, da start slsema.adekah disebabkn k.teow kungfu tu?mstla x..aku plg x suka klu selsema ni.seksa je rs.nk tdo pn susah..

lps tu tghri td selsema tu lg bertambah teruk lps aku kuar ngn mr. bubu semata2 nk renew keahlian utk perpustakaan negara.ceh smgt je aku nk renew.padahal da berkurun da pn kad aku tu expired, thn 2003 lg..tp disebabkn aku xleh register baru dek kerana dorg ade rekod database psl keahlian aku tu..aku igtkn kna wt baru la, sb da lama sgt expired.lgpn, rekod tu mst yg lama, sb nye dr aku sekolah rendah lg.guna yg no. surat beranak lak tu.

bla g sana, terkejut sgt sb da berubah wajah library tu.punye la berzaman aku x dtg sana.ms nk renew pulak, cpt je.sb xde org msa tu.pastu pulak, da x pakai kad lg cm dlu..klu nk pnjm buku, jz guna mykad je.so xdela susah2 kna jaga kad lg dan x menyemak purse aku yg da sedia penuh ngn mcm2 kad.:18:

ms kecik2 dlu je slalu g sana, sb masa tu ulat buku kn.skrg ni, huh.aku da mls skit..hee..tp aku da start blk membaca.yela b4 ni msa stdy, asyik kna baca jurnal je.buku ilmiah yg tebal2 tu.dgn persaan tension lg tu sbb nk siapkn asgment, utk exam, utk tesis:10:..skrg, boleh la aku baca pape buku pn, tanpa tekanan.membaca kn amalan mulia.x gitu?ahaks..



zaman kecik2..

Author: _nissa_
Wednesday, July 8, 2009
tag da berkurun, dr afzan..

Tag

Rules And Regulation: Letakkan gambar sewaktu kecil anda. Adalah baik sekiranya anda menulis 20 perkara yang orang tak tau semasa kecil anda. dihujung entry, anda harus memilih 5 org utk ditag. Anda amat bertuah jika ditag saya sebab saya ingin tau lebih lanjut tentang zaman comel anda dulu..


1. aku ank 1st, cucu 1st jugak kt 2-2 belah fmly.sb parents aku ank 1st jgk..hehe..

2. ms aku baby lg, mmg ssh dpt tdo.mummy aku ckp, nk tdokn aku punye ssh.smpaikn org lain bwk aku kt umh die pn, xle tdo gk.bla da dpt tdo, sgt la senang terjaga.bunyi motor ke, ayam berkokok ke, aku trjaga da.

3. ms baby gk, aku jz mnum susu mum aku je.aku kn ank mummy, bkn ank lembu, kambing ke ape..

4. ms kcik2, ktorg duduk kt kuantan ms tu.parents aku selalu bwk g teluk cempedak.jln2 jatuh kt pasir xpe lg.br la x skit, x luka2..tp aku smpt merasa kejap je dok kuantan, pastu pindah kl.

5. ms umo 4 thn, papa da start aja aku alif ba ta sume tu..wor..garang tul papa time aja aku.siap kne rotan ngn lidi tu.

6. aku ni nkl n kuat main gk before msuk sekola.geng sepermainan aku ms tu sume laki, ank2 jiran aku gk.tah cane aku lbh suke main ngn dorg.sb dorg sll berkumpul kt umh aku b4 ktorg main, dan aku satu2nye gurl.sb tu la kbykn toys aku kereta2, robot, helikopter sume tu..dan aku suke pakai suar je ms kcik2..x gmr sgt skirt2 ni..

7. ms aku da msuk tadika, aku jnis ssh sgt nk bgn pg2.aku akn ngamuk klu rs ngntuk, x ckup tdo lg.aku akn marah sape2 je yg kejut.haha...

8. sekola start 9 a.m., tp aku sll lmbt.sb br bgn.aku jnis x suke blja kt tadika ms tu.sb nye, blja tulis2 abc lg.aku dtg pn semata2 nk main ngn kwn2, main lego..oh ye, ms tu gk la aku start main masak2, sume tu.ala cm dak2 gurl bese main..

10. b4 aku msuk tadika, aku teringin sgt nk msuk sekola.tiap kli bas skola lalu dpn umah, mst aku kuar n jerit2 ckp nk g skola.pastu babai kt bdk2 dlm bas tu..haha..cm ape je aku ms tu.

11. tiap2 ari, aku kne blja tulis2, baca sume tu.mummy aku ckp, nk msuk tadika kna pndai baca buku dlu.so, aku pn usaha la smpai aku pndai.sb tu aku x suke bla da msuk tadika, sb bnda sama yg mummy aku aja kt umah.

12. bla msuk drjh 1, mum aku yg anta n amik aku dr skola.so, x rmi pn kwn ms tu.last2, aku mntk nk naik bas skola cm org lain.cian mum aku sb die amk lesen semata2 nk anta aku g skola.last2, lesen tu die jz renew je smpi skrg n smpn dlm purse.haha...

13. aku ni mmg ssh bgn pg2, smpaikn klu nk bgn pn, xnk mndi air sejuk2.so, mum aku terpaksa la masak air pns, utk aku mndi.die mndikan aku sume tu, pakainkn bju skola.tggu aku smpi aku naik bas skola...sgt2 la bsr pengorbanan mum aku..x terbls utk sume tu..

14. aku plg suke sbjek math sjk papa cbr aku settlekn kuiz math die.klu aku dpt wt dlm msa die bg, die bg aku duit RM10 utk 1 soklan.ade 2 soklan je die bg, knon2 aku xleh wt la.lgpn aku tadika lg msa tu, kire besar la nilai RM20 yg aku dpt.haha..x psl 2 keping duit merah dr wallet die melayang kt aku.

15. aku ni dengki skit ngn adik aku.ape die dpt, aku mst nk gk.yela jarak umo pn 1 thn je.smpaikan baju2 pn hmpr sama je pakai, smpai org ckp kmbr.tp die ppuan skit la, aku ni gns2 gitu.yela, kwn lg ngn bdk2 laki.haha..

16. yg aku igt, 1st time aku naik flight ms umo 4 thn.b'ia je papa aku ajk naik flight blk kg, aku ngn die je.rupe2nye, ade udang d sebalik mee..naik flight sb nk suh aku dok kt kg lama2.then die blk kl senyap2 tnpa pngtahuan aku, sbb sume fmly mum aku berpakat xnk gtau aku..natijahnye, aku nangis sekuat2 yg mgkn bla dpt tau papa da blk kl.

17. aku mnja ms kcik.mkn pn kna org suapkan, pkai pape pn kna org pkaikn.so, bla kt kg, aku dimnjakan cm tu gk...then tiap ptg mkck aku, pkck aku, atuk aku akn bwk aku kuar jln2 naik basikal ke, moto ke.pkck aku ajk aku bla die nk berdating.mkck aku, bwk naik bskl jln2 pusing kg.atuk aku lak, bwk g mnum kopi.

18. aku jd rebutan gk ms kcik dlu.bla aku dok kt umh atuk sbla mum, mst fmly sbla papa aku akn dtg amk aku.smpai mkck aku nangis2 xnk bg aku g sbla sane.pdhl x jauh pn, da kg 2-2 belah kt 1 daerah je..bla aku dok kt sbla papa, nnt fmly sbla mum aku amk lak..mcm2 bnda aku dpt dr dorg sume semata2 nk pjuk aku dok sana..(untg nye dpt jd cucu 1st.haha..)

19. ms drjh 3, aku hmpr lemas.ms tu g sg. congkak, papa aku sgja tolak aku bia jtuh dr batu bsr tmpt aku bertenggek.aku ni penakut air, x reti brenang, dbwk arus ms tu..ape lg, cpt2la papa aku berenang smpi trik aku blk ke tpi tebing..ha tau pn tkut..hahaha..

20. aku ni nkl, lasak, degil.tiap mggu akn g tmn tsik titiwangsa, sb aku suke main2 kt sana.tiap kli g, mst aku akn ilangkan diri aku dr fmly.sb aku nk main sume permainan kt sana..kt shopping cmplex pn, aku suke jln2 ikut suke ati aku.sll gk ilang, tp aku cri fmly aku sdri..xdela nama aku kna pggl kt kaunter ptnyaan ke ape.

ok, aku nk tag :

razi (uit ko kna wt gk..haha..)

cik iva (b4 die lpskn title cik, knala wt dl kn..;p)

shafril (bia die tmbh bz..)

shimawar

fiza


nota kaki : da siap pn tag ni, org tu x call2 pn lg..sob2..


kawan2 aku..

Author: _nissa_
Monday, July 6, 2009

rs cm da lama x update.yeke da lame?hoho..

aku jz nk ckp utk kwn2 ms degree dlu..

to nan, congrats sb dpt gk ko smbg DPLI.ko mmg de pnglmn jd pndidik.so, blja sggh2 ye kt ukm tu.akhirnye dpt gk ko dtg blk kt sane..

to awin, congratz da jd tunangan org.igt pesan aku, jgn lama2.bnda baik kna disegerakan.hee..nnt da cnfirm tarikh, pastikan aku org 1st yg tau k.bia aku smpt tmph baju liplap2 utk mjlis ko nnt.hoho..moga jdoh ko pjg.amin..

to jas n lat, teruskan usaha korg utk abhkn prjek tuh.korg leh nye abhkan master tu.chayok2..

to raff, ble trikh lngsung nye..amboi..surprise bebeno.kang aku x smpi alor star nnt klu lmbt2..hehe..

to wani, nnt da cnfirm trikh kne gtau awl2 gk tau.besela, ampang ngn setapak jauh.so kne gtau awl.ahaks...


rakan seperjuanganku.hee..

both of them mmg kwn aku yg rapat ms deg dlu..so korg ble mau ketemu?last jmpe time knvo ari tu.aiyaa..sudah lame x bergosip2.hoho..hmpr setahun ok.hehe..plg aku xle lupe, time kite nk g interview usahawan dlu.da la penat2 smpi kajang, org tu lak kite x dpt interview.last2 korg ajk aku tgk wayang kt mtro kjg..oh plzzz..jgn ajk aku tgk kt c2 lg.seat keras cm pe, aircond x rsa, tiket lak cm tiket bas leng seng jek..haha..dlm tu lak, kite bertiga je bdk2 u.yg lain, sume bdk2 skola..tah cne la kite leh lyn cite dunia baru the mvie msa tu..

byk sgt memori ms blja dlu2.lg best zmn blja sbenanye.hee..tp, aku ttp nk kje gk.nk jd wanita berkerjaya pulak.hehe...so, doakan aku cpt2 dpt kje ye.hutang ptptn n mara aku kne lgsaikan.huhu..utk korg yg da bertunang, moga jdoh kalian pjg.n segala persiapan kawin nnt berjalan dgn lncr.amin..

nota kaki: smbl menuggu mr. bubu dtg n smbl jenguk skit cite aqso n madina.hoho..


Wednesday, July 1, 2009

bbrapa hari lps, papa bli durian.aku ni xla hantu durian.msa aku f3 dlu, aku cntrol skit klu bab2 mkn durian ni.sb nye dlu, aku mntah2, demam masa result pmr kuar.so sbbkn kjdian tu, aku krgkn la skit mkn.plg max pn aku mkn 3 ulas je..

nk dijadikan cite, msa tu adk beradik aku dok sbuk mkn durian.aku tah cne flight delay lmbt sgt join dorg mkn.tup2 durian da abh, tgl sbijik je.yg tu lak blom dikopek lg..so aku pn ngn daya usaha n smgt jitunye, gi la bukak durian tu sdri.nk seribu daya kn..ni kali ke-2 ok aku bukak sdri.yg 1st dlu, x berjaya dan akhirnye dibantu mak aku.kali ni, aku xnk mntk tlg sape2 sb aku nk uji kemampuan aku mengopek durian..


kiri : smpi hncur kulit tu dibuatnye..aku bkn pakar.harap maklum..

kanan: ade gk yg x elok.hmm..yg pntg, misi aku bjaya slps 40min.haha..

***************************************************************************************

1 julai, bru la result aku kuar.selama ni asyik cek bnda yg sama je.bile bkk, akan kuar msej "Keputusan anda tidak boleh dipaparkan.Sila hubungi PPS."mmg tensen je bile bkk smpweb.bile call ofis, mst jawapan sama akn dorg bg."result adik blom dikemaskini."nasib baik die pggl aku adik, klu die pggl aku puan cam org jbtn bendahari tu, mmg la nk kena ngn aku..nape, suara aku cm org da kawin ke dlm tepon.

aku tau result kuar ni pn sbb kwn aku msg, msa tu aku dok membuta lg pkul 10.mana x nye, aku tdo lps sbuh sb main game punye psl.da la siang tu seharian jln2 kt mid.mmg super duper penat la.tp sbbkn psl result, aku gagahkn diri gk bgn n trus on lappy tua aku ni.ngn mata terkulat2 lg, cek result aku.and alhamdulillah, sumenye pass wlpun result aku lg rendah dr sem lps.tp aku ttp bersyukur sb aku da tamat pengajian.tu yg aku x sbr sbenanye..hee..

mcm2 dugaan spnjg aku blja ni.boleh tau sape kwn, sape lawan.n mkin tggi kite blja, mkin susah kite kne harungi.ape yg pnting, klu kite ade iltizam yg tggi (ceh ayt esei SPM lak kuar) smua yg kite impikan akn jd realiti satu hari nnt..aku teringat kata2 Dr. muriati dlu msa nk mntk dia jd penykong utk aku smbg master."awk yakin ke nk smbg master ni.igt, master ni sgt susah.klu x yakin, baik jgn apply.ade dgree pn da ckup sbenanye.."

lps ape yg aku lalui selama setahun ni, mmg aku akui kata2 beliau.ya, hipotesis dibuktikan benar..ape aku boleh ckp kt cni, selagi kite berusaha utk capai sesuatu bnda tu, x kirala nk kopek kulit durian ke, apa ke, pasti satu saat kite akn mndpt hasilnye.x kira smada hasil tu positif or negatif, tp kite akn rasa puas jgk sb daya usaha kite tu.mmg x rugi klu kite berusaha..



nota kaki: alhamdulillah, syukurku di atas segala nikmat kurniaanNya..


dpt jugak tgk..yeah!!

Author: _nissa_
Tuesday, June 30, 2009

ok hari ni tercapai gk hsrt aku nk tgk cte transformers.hee..aku tau ramai da tgk, tp bg aku xpe lewat skit pn.btter late than never rite??hee..lgpn aku plan nk tgk ms weekdays, barula x sesak sgt ngn ribuan org yg beratur semata2 nk bli tiket cite tu..aku ngn mr. bubu kuar la pkul 10 lbh cam tu, n sampai mid, nk dekat pkul 11 da.so mmg x smpt nk tgk yg pkul 11 nye.

ble aku smpai sane, aku g toilet dlu n mr. bubu yg g bli tiket.smpi2 je kt die, aku kne tipu bulat2.senang2 je kn ckp tiket da licin, tggl yg ptg je.tu pn seat x byk katanya.saje nk bg aku frust la tu.huh..ble msuk wayang, x pnuh pn.kitorg dok kt tgh2 lak tu.koordinat yg sesuai gitu.yela yg beratur bli tiket pn x pjg, sbb weekdays kn.



sape yg nak blanje aku kek, sila2..hee...


nota kaki: tiap kali kitorg kuar, mst akn tgk wyg.besh2..n transformers, mmg MANTOPPPP!


entahla

Author: _nissa_
Saturday, June 27, 2009

td sje2 usha web2 lain.then, aku terniat nk bkk e-pelajar sb da lama x jenguk ape yg ada kt situ..before that, sedekahkanlah al-Fatihah buat arwah siti farihan yg tlh kembali ke rahmatullah mggu lps.(nk tau sb ape, google sdri.tp jgn pcaya bulat2 apa isi berita tu.sb masih lg dlm siasatan.)and aku dpt jgkla tgk pic arwh.cm penah nmpk, tp x sure la..yela sbb sama fac, n sama kolej dan juga sama blok mgkn (sb bdk masters dkumpulkn kt 1 blok)..klik sini..

moga roh arwah dicucuri rahmatNya dan ditempatkn di kalangan yg beriman.amin...


p/s: dgr cite kolej nk psg jeriji kt tgkp.tp selak pintu da psg ke lom??aishh..aspek keselamatn yg x dipandang srius..papepn, keris mas jgk yg best compared to kolej za'ba.

nota kaki: teringat masa short sem dlu sb dok kt blok situ jgk..rindu kwn2 lama..sob2..



jalan2...

Author: _nissa_
Friday, June 26, 2009
khmis ari tu, aku jln2 gi aquaria.aku saje je plh ari org bkerja.brula x ramai.lgpn nk dptkn dskaun utk hrga student.tgk trnsformers, kna postpone dlu.xpe2.mst lame nye ade kt wyg..da busan sgt dok bcuti kn.so jln2 la kami..aku suke tgk ikan2.sb byk jnis bntuk n warna..sonok, n x puas sebenanye.da la btri digicam aku dah abih ms tu.x byk sgt la tgkp.huhu...rsa nk gi lg.semata2 nk tgkp pic byk2.haha..



nota kaki:cite harry potter bila kuar ye..x sbr gk nk tgk.hmm...


happy father's day...

Author: _nissa_
Monday, June 22, 2009

lame x update.nk kata bz, xdela.tp, sb kemalasan aku dtg blk..ok, kt cni aku nk wish happy father's day kt papaku, we all love u papa..

  • papa yg tegas n garang, tp xdela sgt.sikit2 je.klu x, da lama aku kena rotan.
  • beliau ske bergurau juga..
  • sgt mementingkn akademik ank2 nye.time aku drjh dua dlu, dpt mrkh math dlm exm 98 pn kna marah.x diiktiraf A oleh beliau.hnya mrkh 100% bg beliau math tu dpt gred A.
  • sgt pemurah n penyayang..selalu bg benda kt org lain.
  • jarang memaksa.msa dpt offer letter g boarding school, die serah bulat2 kt aku smada nk pegi ke x.tp, sb da lama aku dok jauh dr fmly, die pnh mntk aku plh uni yg dkt area kl shj n die nk aku plh uia.katanya bia aku dok umah je.x perlu dok hostel lg.(agknye da xmo berjauhan ngn aku kot.ahaks~)
  • pemandu yg berhemah.jarang sgt2 memecut laju di jalnraya (tidak spt mr. bubu..jgn marah ye..hoho)

nota kaki: kasih seorang bapa tiada penghujungnya..


anugerah...

Author: _nissa_
Wednesday, June 17, 2009

aku dpt award ni da lame.(baru bbrpa hari kira lama ke???hoho..)..mula2 aku dpt dr Razi budak praktikum aku masa kt matrik melaka.razi yg murah senyuman.ahaks..(murah la sgt..aku puji ko, so kena belanja aku..haha)..lepas tu, Shafril pulak bg award yg sama.x sempat aku nk bg, die da bg dlu dek kerana aku lmbt update blog ni..kepada Razi & Shafril, time kasih byk2 ye..(lain kali, bg la lgi..hehe..)

1. Letakkan logo award ini di blog anda.


2. Anugerahkan award ini kepada 10 Blog yang anda anggap paling berinspirasi dan sangat mesra.

3. Pastikan anda menyatakan penghargaan ini melalui backlink dengan blog yang anda anggap paling memberikan inspirasi dan mesra dari blog anda.


4. Informasikan penerima award mengenai award yang mereka terima dengan menyatakan komen di blog mereka.


5. Berbagi cinta dan sayang untuk penghargaan ini kepada penerima anugerah ini.

Jamilah
Lat
Jas
Oh
Ciwa
Za
Raf
Atan
Te-are
Suraya

nota kaki: result belum dpt lg..aduyai.....


aku suke mkn ni...

Author: _nissa_
Friday, June 5, 2009


aku sgt suke mkn yogurt.kdg2 smpai 2 sehari.b4 ni xtau pn ape khasiat yogurt ni, tp main mkn aje..aku kn kuat mkn.haha..so, td aku google bru la tau ape khasiat die.meh aku nk share ngn korang ape khasiat die so sape2 yg x suke mkn yogurt boleh tersuke lps ni..hoho..sape yg suke mkn gk, x reti da nk hulur kt aku sikit??:16:

sedikit info yg aku dpt hasil carian td..
  1. Dapat menurunkan dengan cepat lemak tubuh, khususnya lemak di bahagian perut (yeah! aku nk slim dgn cpt..hoho..)
  2. Melancarkan sistem pencernaan.
  3. Meningkatkan sistem kekebalan tubuh sehingga tubuh akan terasa selalu segar, sihat, dan tidak mudah diserang penyakit (dgn izin Allah la ye..).
  4. Suatu kajian mendapati bhw dari 162 orang tua yang dikaji yg mnum yogurt dan susu lebih dari 3x seminggu, sebanyak 38% mengalami umur yang lebih panjang dan tidak menghidap penyakit yang sering dialami oleh orang tua pada umumnya.
  5. Bagi wanita, mnum yogurt dapat membantu mengatasi plbagai masalah pada bahagian kewanitaannya.
  6. Yogurt mampu mengatasi penyakit radang paru-paru (pneumonia) yang dkaji pd binatang dan telah dipublishkan dalam “Journal of Nutrition”.
  7. Mampu mempercepat proses penyembuhan dari penyakit, sbb sistem kerja bakteria baik (Lactobacillus casei) yang secara efektif membersihkan bakteria yg tdk elok dari dalam darah.
  8. Mengurangkan risiko terkena penyakit kanser.
  9. Dengan mengambil 3 ons atau 100 g yogurt, akan meningkatkan kerja kolesterol, menurunkan LDL, meningkatkan HDL, sehingga kadar kolesterol dalam darah menjadi normal (aku pn xtau ape bnde LDL, HDL..xnah blja bio.sekian..)
  10. Yogurt mengandungi kalsium yang mampu menguatkan dan membina tulang.
  11. Bagi wanita, untuk keseimbangan resapan kalsium pada masa haid, better mengambil yogurt daripada suplemen kalsium yg lain.
  12. Melindungi dari penyakit infeksi kulit seperti bisul, gtal2 dan yg lain.
  13. Yogurt mengandungi bakteria yg baik yang menjaga sistem pencernaan menjadi teratur.

nota kaki: mule berangan "kn best klu ade kilang yogurt sendiri"..angan2 mat jenin.sekian...


Sunday, May 31, 2009

kali ni nk cite cane aku wt ade gmbr luv kt tepi tajuk post ngan sidebar.aku wt tutorial ni sb iqmal ade tanye ari 2.sori klu lmbt ye iqmal..baru ade pluang utk online..

1. klik kt layout, pastu pilih edit html..

2. (ctrl + f) utk cari h2...

3. lps dah cari, akn jumpe coding ni..

/* Headings
----------------------------------------------- */

h2 {
margin:1.5em 0 .75em;
font:$headerfont;
line-height: 1.4em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.2em;
color:$sidebarcolor;}

4. pd coding tu, tambah code supaya jd macam ni..

h2 {
background-image: url(masukkan URL bagi image yg dipilih);
background-repeat:no-repeat;
border: 0px double #FFFFFF;
margin-bottom: 5px;
padding: 2px 3px 2px 28px;
font:$headerfont;
font-weight: bold;
line-height: 2.0em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.2em;
color:$sidebarcolor;
}

5. lps tu, boleh la preview n then save..slmt mencuba!

**pastikan image tersebut saiznya x besar dr 20 pixel dan save sbg .png, .gif, ataupun .jpg file.

tiada perasaan...

Author: _nissa_
Thursday, May 28, 2009

aku bkn xde perasaan utk sume bnda.tp utk bnda satu ni, aku xde prsaan lgsg.yg ni psl smlm yg final bola 2.aku bkk gk la tv nk tgk.tp, aku xde prsaan la tgk.tah..mmg x mnt pn bola2 ni.org kata, best tgk, lg2 klu nk msuk gol.tp, aku ni..cm biasa je..xde rsa excited ke ape.last2 aku tutup tv lps yg gol 1st..perasaan aku msa 2 lbh teruja utk blja gimp.kt bola, mmg xle pupuk mnt utk tgk da..haha..

yg ni pulak award dr mr. auh.thanx byk2 4 this award ye..(p/s: kopok lekor mane??hoho..)at last dpt gk award dr die.hoho..

nota kaki: sape yg pndai GIMP, ajar la daku yg x reti pape ni..hee..photoshop pn x reti, tp aku instl gimp je sb free..


award...

Author: _nissa_
Monday, May 25, 2009

1.Copy badge "2009 Cute's Blogger Award" untuk diletakkan di blog anda


2.Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda

  • cik iva yg sggh rajin update blog die..
  • die pn suke choc sama cm aku..eheh..tersama lak ye..
  • da de pmndu kontrak katanya..klu da jd tetap nnt, jgn lupe update ye..hoho..
3.Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya
  • Aku suke choc..sume yg kait ngn choc aku suke..
  • Aku suka berangan.ms kcik2 b4 tdika, plan nk wt kilang coco crunch.skg, berngan nk bkk kdai choc..haha..
  • Aku takut binatang..huhu..
  • Aku suka call mr. bubu n kco die tdo..haha..dgki x bg org len tdo..
  • Aku mabuk ble kne travel jauh2..sll mntah2 time kcik dl..skg, ok skt.hee..
  • Aku suka kaler biru sbenanye..pink, rnking ke bp tah...
  • Aku x suka kwn ngn org yg bermulut jht.nmpk cm baik, tp, kata2 die..pergh..x caye rsnye..
  • Aku suka cubit org..pdn muke sape jd mgsa..haha..
  • Aku suka tengok mvie, jln2, shopping..
  • Aku suke bergelak ketawa klu de geng..
4.Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog
  • jamie
  • shafril
  • auh
  • aleya
  • nadd
  • lady nas
nota kaki: busan lak dok umh..ble la mr. bubu nk dtg kl smule..hmm...:17:


keistimewaan perempuan...

Author: _nissa_
Wednesday, May 20, 2009

1. Doa wanita lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah S.A.W akan hal tersebut,jawab baginda: “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.”

2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 orang lelaki yang soleh.

3. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah S.W.T dan orang yang takutkan Allah S.W.T akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

4. Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah)lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki.Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S

5. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah S.A.W) di dalam syurga.

6. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

7. Daripada Aisyah r.a. “Barang siapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

8. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

9. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan direkannya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).

12. Aisyah r.a berkata “Aku bertanya kepada Rasulullah S.A.W, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab baginda,… “Suaminya.” “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah S.A.W….”Ibunya. “

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa sebulan Ramadan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dia kehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah S.W.T memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah S.W.T mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah S.W.T

17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah S.W.T.

nota kaki: beshnye jd ppuan..fakta dikidnap dr web lain..sekian..


ckgu oh ckgu...

Author: _nissa_
Saturday, May 16, 2009

aku nk wish SELAMAT HARI GURU kt sape2 yg jadi pendidik kt cni..yg aku knl kt dlm blog, ckgu lyn..so ckgu, jd ke x wt tarian poco2 2?hee..

to my mum, hpy teacher's day too..sb kn die, aku pndi abc, pndi bca b4 aku skola..

aku nk wish gk kpd sume ckgu2 yg da aja aku slma ni, termasuk lcturer2 aku..pendidik gk kn..

  • tadika abim nasrah 2.
  • sek. keb. wangsa jaya
  • sek. ren. agama tmn permata
  • mrsm kuala klawang
  • mrsm tun ghafar baba
  • kolej matrikulasi melaka
  • ukm [komputeran industri + peningkatan kualiti & produktiviti]

time kasih ckgu, jasamu mndidikku mmg x mmpu ku bls sumenye:13:..

ptg td kwn aku ajk g mlka wkend ni..utk jmpa ckgu yg aja aku msa kt Jasin dlu.aku nk sgt g.yela da lma x jmpa ckgu2 kt sane.esp. miss muni (my homeroom advisor a.k.a mak angkat)..rndu sgt2 kt die.sb nye die sorg yg sgt baik ati, tiap kli meeting hmroom, die akn bwk choc cake, ns greng, n sgla mcm mknn utk ktorg anak2 buah die breakfast..n she is the only one call me kak ngah..srius aku xnah dpt gelaran cm 2 b4 ni, n smpi skrg xde sape lg pggl cm 2..die sorg yg sll pggl aku ngn pggln k.ngah.sb nye dlm homeroom, aku yg ke-2 clbrate brthday..so, strt die tau n clbrate 2, die pn pggl la cm 2..byk memori aku kt skla dl..dr skola ren, smpi skola menengah..phit ke manis ke tawar ke sume ade..mcm2 ado..hee..


MAKAN TIME ^-^

td aku ngn mr. bubu g kuar mkn mlm sama2..da org ajk, xkn aku nk tolak lak kn?lg2 psl mkn..haha..sb kn die lom mkn pape lg arini, seharian dok kt pwtc tp x mkn, so ktorg pn g la kdi mkn ani sup utara kt danau kota..time nk order 2, aku da tkejut..smpi order nasi tmbh + air lg segelas..mak aih..kebulur nye psl, balun smpi 2 pggn nasi ngn 2 gls air..laju lak 2 mkn..die da abh mkn 2 pgn nsi, aku lom abh pn lg mkn..laju x laju die 2..thp kebuluran yg max da 2..da la 2, siap mntk smbl belacan lbh..pergh..x sangka aku die da upgrade kapasti perut die 2..muahaha..aku gk slim lg..jgn mare ye bubu..*wink*:17:

sb kn aku da siap edit format tsis aku 2, aku rs lega skit..skit je br..byk lg prosedur die..lceh tul la.nk kne tnjuk lg suh dorg ukur..aku tgk pmbaris pn da fobia..tkut weh klu de lg yg slh mrgin.skema sggh..huhu..

nota kaki: sy mau g jln2 sok..sape mau lnje??hee..



award + tag

Author: _nissa_
Thursday, May 14, 2009

kali ni aku nk jwb tag dr cik iva..sb de dua, so aku cmbine je...

1- Copy Award Diatas Untuk Diletakkan Di Blog Anda..

da tepek pn..


2-Nyatakan 5 Fakta Menarik Tentang Si Pemberi Award Ini..

  • cik iva ni rjin update blog..kdg2 smpi 2-3 entri die post..
  • die de hincik memandu.pemandu tetap ke cik iva??kehkeh..
  • entri die byk pic..
  • erm..pe lg ek..nnt aku pk..hee..


3-Setiap Blogger Mestilah Menyatakan 10 Fakta Atau Hobi Diri Sendiri Sebelum Memilih Penerima Award Seterusnya..

  • aku sgt suke choc..sedaaaap sgt..nkmt wor..
  • suke kaler biru sbenanye..hee..ni fkta..kler pink, jauh ke no. 3 slps kler peach..
  • aku x reti telan ubat smpi skrg..ubat slsema yg kcik 2 pn aku hncurkn cmpur ngn ns greng n kdg2 selit celah roti..ubat yg beso??huh..pndg pn x..
  • aku x suke tgk bola..tah xde mnt smpi skrg..tp aku ske tgk org men rgbi..haha..tp skrg x tgk da sb aku da mls bkk cenel sport..
  • aku sgt suke sbjek math..tp bnci add math..kontra d c2..
  • aku x suke salin nota dlm kls.lg suke tgk lcd kt dpn n tgk org dok salin nota..
  • aku mabuk ble jln jauh..br je bertolak, da rs nk muntah2..dr kcik smpi skrg.kn besh klu aku dpt nek flight je tiap msa..haha..
  • aku suke cubit org.lg2 klu yg berisi.ha siapla sape yg jd mgsa 2..
  • aku plg x suke tgk kuku aku pjg..pjg skit aku da nk ptong..
  • xle tdo klu xde bntl pluk or tddy bear..mst kne pluk slh 1..
  • dl plg tkut tdo dlm gelap, mst tdo bkk lmpu..ble msuk hostel, jd normal cm org len da..


4-Anda Perlu Memilih 10 Penerima Award Seterusnya Dan Describe Tentang Mereka..

aku rs cm da rmai je wt..aku yg dok tgguh bnde ni..tp, en. oh kne wt b4 die tgglkn wngsa melawati..igt 2 oh..;p


Syarat2 menerima award ini:

1. Pastikan jantina anda ialah perempuan
dlm surat beranak aku tlis perempuan..nama aku pn mksud prempuan..


2. Copy badge sebagai award anda
da pn...


3. Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi perempuan
syurga di bwh tapak kaki ibu..so, bngge la..hee.

ble terima pusaka, kn jdi hak milik trus..xya share2 utk kgunaan fmily.

ppuan ditanggung oleh laki2..hsband, ayah, anak laki n sedare laki..kn besh 2..

leh pakai bj kaler ape2 pn..x ksh..klu laki, de ke nk pki pink??

leh pki emas.laki xle..

de cuti khas..esp. bln pose, leh mkn..haha..

ppuan pelengkap n spesel di sisi laki.krn dirimu bgitu berharga..cewah..

4. Pass kan award ini kepada girl-friends anda

sape2 yg dlm surat beranak n mykad die de tertera jantina perempuan..sekian..


nota kaki: aku da leh g jilid tesis..yahoooo...


award lagik...

Author: _nissa_

aku da pnt ngadap tsis aku 2, so aku online jap.busan penuh ngn ayat n jadual yg tah pape..pdhl x siap lg btulkn format..mmg leceh ble bab2 btulkn format ni..de lg dlm 40% je lg.pas bgn tdo nnt aku smbg wt..ni pn lom tdo lg..aduyai.da 2 mggu lbh tdo aku x mnentu.so, lama gk aku x dpt tdo yg berkualiti..cis.aku amk kos peningkatan kualiti..tp kualiti tdo aku xde lak..

ok ni nk tnjk award yg aku dpt dr shafril..haha..br aku nk tepek kt cni..die bg award je..buah tgh dr pd n mlka xde lak..aishhhh...=p papepn, thanx ye shafril..(erk..nape x wt kler biru..;p)

okla dl.brt da mata aku ni..byk lg nk kne ngadap mr. lappy aku ni nnt..sb kn tsis, aku lom lg men game pape n lom dload cite..tah ble aku dpt men game smule..hmm...

nota kaki: aku de utang tag ngn sape2 lg x??setahu aku ngn cik iva je..(sori ye cik iva, lmbt skit wt..tp tgguu...akn daku langsaikan utang tu..)


mummyku...

Author: _nissa_
Monday, May 11, 2009


aku nk wish happy mother's day kt mummy.even lmbt post entri ni, tp aku still nk wish kt cni..aku plg suke pic tme ni..ms 2 gk, die yg pkikn jubah n mortar board (topi) utk aku..utk event 2, mummy la plg byk kuarkn duit smata2 utk aku.dr kain hrga ratusan ringgit, kos tmph lg, kasut, tdung.sume mummy yg kuarkn duit..thnx a lot mum..aku arap sgt2 this year aku dpt lg adiahkn kjyaanku utk mummy..pd aku, die bknla stkt seorg ibu, tp lbh dr sgla2nya..pd aku, die la ckgu yg plg berjaya didik aku ngn ilmu dnia & akhirat.krn die, aku knl a,b,c b4 aku jejak kaki ke tdika..thnx a lot mum.love u soooo muchh...:13:

Mom, I loved you yesterday, I love you tomorrow and everyday. ..
You were there for me my first day of school, to hold my hand and give me courage to go.
You listened to me when I needed to talk, you talked to me when I needed to listen.
You let me grow and learn from my own mistakes.
You never left my side when I was feeling down, I knew you would be there to pick me up.
I wish there was a way I could repay all the things you have done for me, but there's nothing great enough to repay the greatest mother of all...


nota kaki: buat ibu2 di dunia, happy mother's day too..


...thesis + award...

Author: _nissa_
Friday, May 8, 2009
hola sume!! da lma rs x bkk blog ni..sb bz yg amat b4 ni, smpikn tdo pn dpn lptop..mmg mgu yg sggh tragis bg aku. smlm ari jum, aku da viva.pttnye turn aku ari khamis, tp rabu 2 dpt jdual br lak..lega skt ble kne ari jum.:02:

psl viva tesis aku, alhamdulillah bjln lncar, & ok la..sb nye, aku org yg last kne present.time 2 da pkul 12 lbh, so ramai yg da blk..tggl bbrapa kerat je yg tgk ms 2..aku lg suke x rmi org..plg besh, lctrer pn tgl sorg je..yakni pmeriksa tsis aku.pnylia aku pn xde..so, xdela byk sgt kne tanye..tu yg plg syok 2..ble da lps viva, lega skt..tp tesis aku lom siap lg..lbh krg 30% je lg lom siap.da siap nnt, kne bg pnylia bc n tgk dl, then br die bg pelepasan utk aku anta kt sekreteriat pengajian siswazah..kt sekreteriat 2, diorg akan cek format tul ke x, ukur ngn pmbaris lg 2..uwaa...sggh skema..klu da abh cek frmat, n xde slh, br leh g jilid tesis 2..

arini aku plan nk siapkan tesis aku, sb aku rs nk tmbh byk bnde lg..last chpter bru wt skt, chpter len aku rs nk tmbh2 lg..stkt ni br ade 82 pges..dr 1st chpter smpi chpter 4..so, truskan berjaga cik nisa oi..nnt mau jln2 lak..ok stop psl tsis:21:..smbg cte len...

ni award yg aku dpt dr en. sahfril..haha..slh eja sgt kn ari 2, so nk gne nama 2 gk.:30:

papepn, tq byk2 ye shafril..hehe..sape lg mau kasi award??sila2..jgn malu jgn segan..nnt aku tepek kt blog aku ni..n akn kuar gerak2 kt tpi blog aku ni klu korang pasan la..


nota kaki: sy mau jln2..da lma terperuk kt umah..mr. bubu jht..


...masa kritikal....

Author: _nissa_
Thursday, April 30, 2009

hola my frenz...sori lame x jenguk blog korang...sb nye, skg adlh msa KRITIKAL bg ku..viva utk tesis ari khmis dpn..so, ms kritikal ni digunakan samata2 utk tesisku..algkh bhgienye klu msa de 40jam sehari kn..MASA, kerana dirimu begitu berharga..huhu..

hopefully korang phm klu aku x update blog ni, x drop comment kt blog korang n segala bagai yg kait ngn blog..promise, after da setel sume tesis ni, i'll visit ur blog..i'm soooooo sorry k..

smlm bru tau yg supervisor aku da last kje kt sane.so next week die kje kt UPNM lak..igtkn lmbt lg die akn pndah sane..jd amat ssh utk jmpa beliau utk tnjuk tsis aku ni..xtau la cane nk bg die tgk n komen.send by emel pn lom tentu die akn tgk..sb baaaaaanyak page..n aku nye penilai 2, lctrer statistik..uwaaa...seram aku ble tau.lg la truk kne msa viva nnt..aku bkn nye dak statistik pn dlu..mati aku klu die tnye mcm2 nnt..aku krg phm statistik ni.analisis data pn x reti..klu die tnye aku psl autocad leh la aku jwb..


tgk jdual 2, plg krg lctrer yg akn de dlm blik 2 nnt 9 org..diulangi, 9 org..cuak yg amat wor..cane la aku nk bantai jwb soklan dorg nnt..aduyai...silap ari bulan aku nek angin lak kang kt dpn..uhhhh.mintak jauh2 la sifat marah 2..kang x psl fail..

ok la, aku nk smbg tesis aku ni..arap dpt siapkn b4 isnin ni, n sume brjalan lncar..moga aku diberi kesihatan yg bek spnjg aku siapkan tsis..aminn...

kpd mr. bubu, gud luck 4 ur final.n kpd sape2 yg tgh final xm pn aku wish gd luck n all the best..

kpd yg tgh bercuti, slmt bercuti n hv fun la ye..

kpd yg berkerja, SLMT HARI PEKERJA..

kpd yg sudi jenguk2 blog aku ni, yg follow blog ni, x kire la korang drop comment ke x, aku ucapkan baaaaaanyak2 time kasih..:08:


nota kaki: dear frenz, keep up blogging..i'll visit ur blog later k..


Award arini...*UPDATED*

Author: _nissa_
Tuesday, April 28, 2009
td br dpt award lg 1..dr arieyl lak kli ni..tq ya..:17:


arini aku dpt award dr Ady syam...tq ye en. ady..sape lg mau bg award?sila2...sgt dialu2kn..hee:08:


nota kaki: award utk aku yg x men game n dload cite slama 1 sem ni xde ke sape2 nk bg??huhu...thn godaan beb x men game 1 sem..:02:


testing 1 2 3...

Author: _nissa_

entri ni saje nk test 1 bnde...

tbe2 de error lak blog ni..

daa~


:: semester ini ::

Author: _nissa_
Monday, April 27, 2009

exam aku da abh arini..tp aku ttp x puas ati sb rs cm byk je x tls..byk sgt point yg aku lupe.da la 9 sokln, ms lak 3 jam je..lnguh yg amat dok tls2.aku plg x suke klu esei2 ni.nk kne xplain pjg lebar, tp mrkh skt.huh..smpikn aku dok bersila da tme xm.lenguh dok cm 2, aku x pk pe org nk kata.n suke ati aku la kn nk pki jeans pn g xm..xde kne hlau pn.:06:

da abh xm tp aku lom merdeka lg.sb nye viva tesis aku mggu dpn.da la jdual b'ubah, so aku yg pd mulenye kne present ptg kne present tgri lak.tp ttp kne ari 1st.huhu..da nsb..aku last presenter utk ari 2.arap2 la de mkn2 pas2, tp org yg catering 2 bwk msuk mknn cpt2..bia sume org kbulur, then x tnye aku byk2 nnt.haha..*mimpi jela cm 2*:23:


**semester ni**

  • aku de kls sehari je, ari selasa.sb amk 2 sbjek..tp aku ttp rs mls nk g kls.(mls 2 ttp ado..aduyai..)
  • sem ni gk, aku br dpt dok kt umh smula.stlh 10 thn dok hostel..bhgie rs.(rumahku syurgaku)
  • sem ni plg skt aku pnteng kls..1x utk kls quality cntol, 1x utk kls productivity measurement.x caye aku pnteng plg skt.hehe...
  • azam aku sem ni xnk dload cite, men game..stkt ni, aku berjaya wt azam aku 2..mmg bkk je sem aku trus uninstal game2 dlm lptop aku..yeah!!misi hmpr berjaya 100%..(pas aku da jilid tsis akn ku start men game, dload cte)
  • nkl ttp de.msuk kls productivity, aku sll akn bwk lptop then on9.da dok blkg skli, org x nmpk..hehe..
  • sem ni 1st time aku pnjm bku kt librry.walhal aku stdy sane almost 4 years.haha..amat jnggal tike mule2 jejak kaki ke PTSL.
  • plg krg pki bj krung g kls.leh kire ngn jari bp kli je pki..lbh slesa ngn jeans sb leh dok mcm2 gaya ms kls.(kls aku tiap sbjek 4 jam straight.9-1 then smbg 2-6)
  • sem ni xnah g tgk wayang..uwaa...sgt la sadis nye.(mr. bubu, sile amk perhatian.anda ptt de rs b'slh)
  • sem ni gk plg jrg aku kuar dating..siapla mr. bubu pas da abh viva tsis nnt..(no more excuse k:16:)


nota kaki: tbe2 rs suhu bdn aku naik..oh tidak!!!xmo dmm lg..tsisku lom siap lg..daa~


awards...

Author: _nissa_
Friday, April 24, 2009

tnet mlm ni ngok ngek blk..aiyaa...bikin tnsen ajo.aku nk cr psl kaizen ni.dpt info skt pn jd la.yg pntg aku dpt bc..

entri kli ni psl award yg aku dpt.sori sb aku br nk ltk..de yg da lme aku dpt.mlm ni br nk ltk.tp jgn riso, akn ku ltk gk.aku x kreatif, tp dpt award cntik2.bgs2..truskn usaha ye kwn2..

yg ni, dpt dr en. ismat..sori ye ismat, da lme tp br nk ltk..

yg ni, dr fiza.pink2 gitu...

n yg last ni, dr ezme a.k.a jimz..de nama aku lg..

tq so much 4 the award..cntik2 belaka award yg aku dpt..i likeeee:88:..hee..

nota kaki : kebuluran pd kol 310 a.m..aiyaa..stdy2..